Trecerea de la fotograf amator la fotograf profesionist implica cunostinte solide despre fotografie, placere de a asimila informatii dar si de a experimenta lucruri noi.
Fiecare dintre noi ne dorim sa realizam fotografii de poveste si tanjim dupa ce acele imagini care sa aduca multe like-ul pe facebook dar si multe aprecieri din partea celor ce le vizualizeaza.
Precum artistii ce se hranesc din aplauze, asa si fotografii primesc putere de a merge mai departe in momentul in care le sunt apriciate fotografiile.
De aceea, am decis sa impartasesc cate ceva din ceea ce am asimiliat odata cu trecerea timpului legat de fotografia de studio si nu numai.
Am sa incerc sa punctez fiecare aspect ce poate face diferenta dintre o fotografie reusita si una banala.
1. Inca de la prima intalnire este necesar sa aflati cat mai multe informatii despre ce anume isi doreste modelul la aceasta sedinta.
Este important sa intrebam daca a mai cochetat cu fotografierea, acest lucru fiind esential in realizarea pictorialului.
2. Stabiliti de comun acord locatia sedinte foto (fotografie in studio sau outdoor), astfel incat sa stim de la bun inceput ce echipament vom folosi.
3. Pentru o sedinta foto reusita este recomandat ca modelul sa foloseasca cel putin doua randuri de haine, astfel incat fotografiile sa fie diferite nu numai din punct de vedere al locatiei.
4. Daca v-ati decis pentru o sedinta foto outdoor, este necesar sa cunoasteti starea vremii pentru a nu avea „surprize” in ziua sedintei foto.
5. Daca alegeti sedinta in studio foto este necesar sa cunoasteti culoarea hainelor pentru a se diferentia de fundal.
6. Inca de la primul cadru realizat, foarte important este dialogul cu modelul. Cere-i tu ce sa faca si nu astepta sa fie se comporte precum un profesionist daca nu este.
Incearcati sa faceti modelul sa se simta cat mai relaxat, in fotografie se simte atunci cand un modelul are un trac.
Cautati sa surprindeti cele mai naturale cadre, acestea fiind de altfel si cele mai apreciate.
Inaintea fiecarui cadru, este necesar folositi un cuvant gen : Atentie! , pentru ca modelul sa fie pregatit.
7. Recomand sa fie trase cat mai multe cadre astel incat sa avem de unde sa alegem cele mai bune cadre.
8 Dupa finalizarea sedinte foto, comunica-i data la care fotografiile sunt gata (recomand sa va luati o marja pentru a fi siguri de punctualitate).
9. O fotografie reusita implica si folosirea programelor de editare tip: Photoshop sau Lightroom, absolut toate pozele fashion trec prin aceasta etapa.
10. Nu oferiti modelului decat fotografiile ce se preteaza cerintelor personale si nu oferiti fotografiile brute inainte de editare.
Daca veti reusi sa punctati macar o parte din cele enumerate, cu siguranta sedinta foto va fi una reusita si extrem de apreciata de catre model.