Cununia civila este prima etapa prin care un cuplu devine o familie, aceasta se realizeaza la starea civila a sectorului de care apartineti, si se realizeaza dupa o programare initiala.
Va trebui sa mergeti din timp pentru a va programa cununia civila daca doriti ca ziua cununiei civile sa fie in aceasi zi de sambata cu, cununia religioasa si petrecerea de la local.
Este cunoscut faptul ca marea majoritate a nuntilor se realizeaza sambata, fiind o zi ideala pentru desfasurarea petrecerii de dupa incheierea cununiei religioase.
1. Daca ambii parteneri sunt de cetatenie romana sunt necesare urmatoarele acte :
– Declaratie de casatorie tip standard, conform anexei cu nr. 23 din Metodologia cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civilă, aprobata prin H.G.R. nr. 64 din 2011;
– Ceritificatele de nastere, original si fotocopii;
– Ambele acte de identitate in original si fotocopii;
– Certificatul medical ce atesta faptul ca ambele persoane se pot casatorii si care este valabil timp de 14 zile de la emiterea acestuia;
– Declaratie notariala prin care sa rezulte faptul ca nu se cunosc motive care sa impiedice incheierea casatoriei;
2. In cazul in care unul sau ambii parteneri au mai fost casatoriti sunt necesare urmatoarele acte:
– certificat de divort
– certificat de deces
– sentinta de divort definitiva
– certificat de casatoriee sau nastere prin care sa denote desfacerea casatoriei;

3. Acestele necesare intre un cetatean/a roman si un cetatean de alta nationalitate:
– toate actele de la punctele 1 si 2, dar si urmatoarele acte:
– dovada ce este eliberata sau autentificata de oficiile consulare sau de misiunile diplomatice acreditate pe t
– declaratie pe proprie raspundere, autentificata la notar care sa denote faptul ca viitorul sot/ie nu este casatorit/a si indeplineste in totalitate conditiile cerute de legea tarii din care provine pentru incheierea casatoriei pe teritoriul romaniei.
– proces verbal incheiat cu ajutorul unui interpret autorizat daca casatoria se incheie intre persoane ce nu cunosc limba romana sau sunt surdo-muti;
-e o aprobare oferita de catre Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Justie, a Ministerului de Interne, in cazul cadrelor militare ce sunt active si se casatoresc cu persoane apatrida sau nu are cetatenie romana.